Potrawy Wielkanocne


Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

W dzisiejszej wyborczej pojawił sie artykuł na temat chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w święto niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej.. Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku nieco wcześniej niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta prawie pod rząd bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej.. Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, obok rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła mieć miejsce, najpierw trzeba się troszkę narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie miał siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je dokładnie tak jak są podane, być może zainspirują Was tylko jako pomysły na świąteczne dania.
Ten Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Majówka 2010 za pasem więc warto by było sobie przypomnieć, co można upichcić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się trochę deszczowa (Pogoda Na Weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być tylko przelotna, a poza tym może prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu czekał człek przez całą zimę więc lekki deszczyk nie powinien być przeszkodą ...


Więcej.. Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Dziś przepis dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak najbardziej należę, o czym świadczy niestety ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), więc czasem z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie dobrze brzmieć. Jak zrobić grzanki na szybko lub co można zrobić z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej.. I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na wykonanie wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem jeszcze napisać o mięsach na świąteczne śniadanie i świąteczny obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - wszystko załatwia się dwa albo i trzy razy dłużej niż zwykle. Pewnie większość z Was przygotowała już sobie mięsa ale może jeszcze nie wszyscy, może ktoś się będzie zabierał za pieczenie dziś wieczór albo jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa przepisy na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym może przepisy owe przydadzą się na Wielkanoc albo na następne Boże Narodzenie.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dość długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej godny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...


Więcej..



Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae ponieważ trafiłem na dwie urocze strony na temat gotowania jajek, dziś temat jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak długo gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. Jeśli ktoś nie pamięta, to poniżej kilka słów przypomnienia, a potem będzie o wspomnianych wcześniej stronach ...


Więcej.. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam fragment o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być może w dworach święciło się potrawy na cały rok dla wszystkich domowników stąd te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to raczej mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej.. Kilka dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, oprócz wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby podać kilka przepisów na wigilijne śledzie. Choć właściwie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to także coś co znakomicie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem zajadać przez całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Pierogi Wigilijne


Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Apetito


W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Farsze Do Jajek


W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

Wielkanoc Staropolska


Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dość długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej godny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...


Więcej..

Przepisy Na Wigilię


No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, obok rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła mieć miejsce, najpierw trzeba się troszkę narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie miał siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je dokładnie tak jak są podane, być może zainspirują Was tylko jako pomysły na świąteczne dania.
Ten Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

gdyby chcesz kupować niedrogo bilety autokarowe, koniecznie zapoznaj się spośród naszą ofertą na przewozy autokarowe plus sprzedaż biletów autokarowych. Sprzedajemy bilety autokarowe aż do wszystkich krajów w środku Europie plus negacja logiczna właśnie. Nasze bilety autokarowe owo stale zabezpieczenie na autorytatywny przewóz autokarem do wnętrza komfortowych warunkach. O ile chcesz kupować bilet gdyby chcesz kupować niedrogo bilety autokarowe, koniecznie zapoznaj się spośród naszą ofertą na przewozy autokarowe plus sprzedaż biletów autokarowych. Sprzedajemy bilety autokarowe aż do wszystkich krajów w środku Europie plus negacja logiczna dopiero co. Nasze bilety autokarowe owo stale zabezpieczenie na autorytatywny tranzyt autokarem w środku komfortowych warunkach. Gdyby chcesz kupować bilet autokarowy w środku parę minut powienieneś posłużyć się spośród oferty na sprzedaż biletów autokarowych na przewozy zagraniczne. Nasza interes sprzedaje bilety autokarowe na przewozy autokarowe aż do krajów takich niczym Republika federalna niemiec azaliż Wielka Brytania. Na bodajże znajdziesz i bilety autokarowe na tranzyt aż do Holandii azaliż Francji. Nasze bilety autokarowe sprzdajemy na przewozy autokarowe od chwili wielu lat także posiadamy tysiące zadowolonych klientów. Nasze przewozy autokarowe owo wiecznie

przewozy autokarowe

zabezpieczenie także pełne przekonanie udanej podróży. Wprzódy otóż kup bilety autokarowe na przejazdy autokarowe autokarowy w środku parę minut powienieneś wykorzystać spośród oferty na sprzedaż biletów autokarowych na przewozy zagraniczne. Nasza biznes sprzedaje bilety autokarowe na przewozy autokarowe aż do krajów takich na miarę Rfn azali Wielka Brytania. Na pewnie znajdziesz oraz bilety autokarowe na przewóz aż do Holandii azaliż Francji. Nasze bilety autokarowe sprzdajemy na przewozy autokarowe odkąd wielu lat także posiadamy tysiące zadowolonych klientów. Nasze przewozy autokarowe owo ciągle zabezpieczenie plus pełne przekonanie udanej podróży. Poprzednio a więc kup bilety autokarowe na przejazdy autokarowe